Đề thi giữa học kì 1 Tiếng Anh lớp 10 mới năm 2021 - 2022 có đáp án (5 đề)

Tài liệu 5 Đề thi giữa học kì 1 Tiếng Anh lớp 10 mới năm học 2021 – 2022 có đáp án  được tổng hợp, cập nhật mới nhất từ đề thi môn Tiếng Anh 10 của các trường THPT trên cả nước. Thông qua việc luyện tập với đề thi Tiếng Anh lớp 10 Giữa học kì 1 này sẽ giúp các em học sinh hệ thống kiến thức đã học, ôn luyện để đạt điểm cao trong các bài thi môn Tiếng Anh 10. Chúc các em học tốt!

30839
  Tải tài liệu

Đề thi giữa học kì 1 Tiếng Anh lớp 10 mới năm 2021 - 2022 có đáp án (5 đề)

Phòng Giáo dục và Đào tạo .....

Đề khảo sát chất lượng Giữa kì 1

Năm học 2021 - 2022

Môn: Tiếng Anh 10

Thời gian làm bài: 60 phút

(Đề số 1)

I. Mark the letter A, B, C, or D to indicate the correct response to each of the following exchanges.

1. “When will the conference finish?” - “____”

      A. No, it won't.

      B. Maybe 10:00 a.m.

      C. It finished at 9:30 a.m.

      D. Yes, it’s very interesting.

2. “What was your major at university?” - “ ____”

      A. Economics.

      B. University of Cambridge.

      C. It’s up to my decision.

      D. I'll choose Physics.

3. “Pardon me, where can I find the restroom?” - “____”

      A. I want to find the restroom.

      B. Here you are.

      C. It has only one.

      D. One flight up, to the left of the shoe department.

4. “Excuse me, I would like to book two double rooms.” - “____”

      A. You need to fill out this application form.

      B. Thank you for booking.

      C. Sorry, we only have one double room left.

      D. The rooms have been cleaned already.

5. “Thank you for your birthday gift, I really like it.” - “____”

      A. I’m happy you like it.

      B. Of course, it's valuable.

      C. Not at all.

      D. It’s nice of you.

II. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

Rock began in the USA in the early 1950s. At that time 'rhythm and blues’ music was very (1) ____ with black Americans. ‘R&B’ was a mixture (2) _____ black religious music and jazz. It had strong rhythms that you could dance to and simple, fast music.

(3) ____ the success of R&B music, white musicians started to copy the same style. By the mid 1950s, (4) _____ new while R&B music, called 'rock ‘n’ roll’ had become very popular. Singers like Elvis Presley and Bill Haley (5) ____ millions of teenage fans. Their music was fast and loud. Many older people thought that rock ‘n’ roll was very (6) ____.

By the early 1960s, even rock ‘n’ roll had become old-fashioned. Many of the songs had begun to sound the (7) ____. It was at that time that a new eroup from England became popular: The Beatles.

The Beatles first started (8) ____ singing American style songs, but they soon developed their own style, with more (9) ____ melodies. They also introduced different instruments, (10) ____ as the Indian sitar. Groups like The Beatles had a very important influence (11) ____ the style of popular music. By the (12) ____ 1970s, rock ‘n’ roll had developed into a new form of music. Electronics had (13) ____ the amplified guitars and drums of rock ‘n’ roll. Rock had arrived.

Đề thi Giữa kì 1 Tiếng Anh lớp 10 mới có đáp án (Đề 2)

III. Mark the letter A, B, C, or D to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

1. There has never been a more successful entertainment programme than Pop Idol.

      A. Pop Idol is the most successful entertainment programme ever.

      B. Pop Idol can be a more successful entertainment programme.

      C. Pop Idol is one of the most successful entertainment programmes.

      D. Pop Idol had never been more successful than it is now.

2. He couldn't stand being eliminated from the contest.

      A. Because he stood, he was eliminated from the contest.

      B. He was eliminated from the contest because he was unable to stand.

      C. He was unable to accept the failure in the contest.

      D. He didn't believe that he was thrown out from the contest.

IV. Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Đề thi Giữa kì 1 Tiếng Anh lớp 10 mới có đáp án (Đề 2)

V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

1. Becoming a super star performing on stage was my burning desire when I was a teenager.

      A. well-known painter

      B. famous singer

      C. good writer

      D. famous composer

2. We were surprised to know that over 150000 fans packed into the stadium to support Vietnamese football team.

      A. people

      B. admirers

      C. visitors

      D. watchers

3. But for your support, our band couldn’t have won the Grand Music competition .

      A. show

      B. quiz

      C. contest

      D. tour

4. If you want to become a well-known singer, you need to have a unique selling point, a way to differentiate yourself from the crowd.

      A. genius

      B. infamous

      C. renowned

      D. new

5. He’s planning to release his new solo single album about New Year.

      A. put out

      B. set free

      C. imprison

      D. come out

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Đề thi Giữa kì 1 Tiếng Anh lớp 10 mới có đáp án (Đề 2)

Đề thi Giữa kì 1 Tiếng Anh lớp 10 mới có đáp án (Đề 2)

Đáp án

I.

1. B     2.A          3.D           4. C            5.A

II.

1. B          2.C          3.A            4.D        5.C

6.  A       7. B            8.D            9.A      10.B

11. D        12.A          13.C

III. 

1.   A       2.C

IV.

1. A      2.C                3.D           4.A               5.B

V.

1.  B         2.B              3.C           4.  C        5.C

VI.

1. B         2.C               3.B          4.C           5A

---------------------------------------------------

Hỏi đáp VietJack

------------------------------------------

Phòng Giáo dục và Đào tạo .....

Đề khảo sát chất lượng Giữa kì 1

Năm học 2021 - 2022

Môn: Tiếng Anh 10

Thời gian làm bài: 60 phút

( Đề số 2)

I. Mark the letter A, B, C, or D to indicate the correct answer to each of the following questions.

1. Last Sunday, our volunteer team ____ a lot of food packages to homeless people in the flood-hit region.

      A. were bringing

      B. brought

      C. have brought

      D. had brought

2. I ____ Maria for the first time at the Heart-to-Heart Charity Office.

      A. saw

      B. was seeing

      C. was seen

      D. has seen

3. We ____ the roof for Mrs. Smith, an elderly childless woman, when it ____ with rain.

      A. were mending - was pouring

      B. mended - poured

      C. mended - was pouring

      D. were mending - poured

4. When we were on a voluntary tour, we ___ to public places to collect rubbish every day.

      A. were going

      B. went

      C. have gone

      D. had gone

5. The phone was engaged when I called. Who ____ to?

      A. were you talking

      B. were you talked

      C. did you talk

      D. have you talked

6. We ____ in silence when he suddenly ____ me to help him.

      A. were walking - was asking

      B. were walking - asked

      C. walked – asked

      D. walked - was asking

7. I ____ my report when my boss ____ the hall.

      A. made - was entering

      B. made - entered

      C. was making - was entering

      D. was making - entered

8. I ____ near the fence when suddenly I ____ the voices.

      A. stood – heard

      B. stood - was hearing

      C. was standing – heard

      D. was standing - was hearing golf.

9. Jim ____ his leg when he ____ golf.

      A. broke - was playing

      B. broke - played

      C. was breaking - was playing

      D. was breaking - broke

10. While I ____ for him to call up, he ____ a good time in the bar.

      A. waited - was having

      B. was waiting - was having

      C. was waiting – had

      D. was waited - was waiting

II. Mark the letter A, B, C, or D to indicate the correct response to each of the following exchanges.

1. “Why don’t we visit the Happy Mind Charity Centre this weekend?” – “____”

      A. Because it is so useful.

      B. That’s a good idea!

      C. I’ll tell you about this centre.

      D. Until next time.

2. “Hello, I’m Minh, the leader of Dream Sky volunteer team.” - “ ____”

      A. Nice to meet you. I’m John, from Volunteer Bolivia.

      B. It's nice of you so say so, I'm John, from Volunteer Bolivia.

      C. Fine, see you again soon, Minh.

      D. Don’t mention it. I'm John, from Volunteer Bolivia.

3. “Thank you very much for helping the disadvantaged children here!” - “____”

      A. What a pity!

      B. It’s our pleasure.

      C. Sorry, we don’t know.

      D. That's nice of you!

4. “Take care! Have a safe trip back!” - “____”

      A. Thanks for coming.

      B. Sounds good.

      C. Thanks, bye.

      D. Good luck next time.

5. “Well, I think volunteering will bring some useful experience for our future job.” – “____”

      A. That’s also what I think.

      B. I'm sorry, but I have to agree

      C. I don’t think so, either.

      D. That’s unbelievable!

III. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D to indicate the correct answer to each of the questions.

I didn’t even notice him. It was a chilly November evening in New York City, and my daughter and I were walking up Broadway. I was thinking, “Milk, dry cleaners, home”. Was I supposed to notice a guy sitting inside a cardboard box next to a newsstand? No, but Nora did. She wasn't even four, but she pulled at my coat sleeve and said. “That man’s cold, Daddy. Can we take him home?"

I don't remember my reply - probably something like, “That wouldn't really be helping him”. Maybe I made her feel better by giving her an apple. I don't know. But I do remember a sudden heavy feeling inside me. I had always been delighted at how much my daughter noticed in her world, whether it was birds in flight or children playing. But now she was noticing suffering and poverty.

A few days later, I saw an article in the newspaper about volunteers who delivered meals to elderly people. The volunteers went to a nearby school on a Sunday morning, picked up a food package, and delivered it to an elderly person. It was quick and easy. I signed us up. Nora was excited about it. She could understand the importance of food, so she could easily see how valuable our job was. When Sunday came, she was ready, but I had to push myself to leave the house. On the way to the school. I fought an urge to turn back. The Sunday paper and my coffee were waiting at home. Why do this? Still, we picked up the package and phoned the elderly person we'd been assigned. She invited us right over. And that day Nora and I paid a visit to her depressing flat. After saying goodbye, I walked home in tears.

Professionals call such a visit a “volunteer opportunity". Indeed, the proverty my daughter and I helped lessen that Sunday afternoon was not the old woman's alone it was in our lives, too. Nora and I regularly serve meals to needy people and collect clothes lor the homeless. Yet, as I've watched her grow over these past four years. I still wonder which of us has benefited more?

1. Which of the following can be the best title of the passage?

      A. A Lesson in Caring

      B. Volunteer Opportunities

      C. An International Voluntary Organisation

      D. A Beautiful Sunday

2. The phrase “delighted at" in the passage is closet in meaning to ____.

      A. very bored with

      B. very pleased at

      C. very disappointed with

      D. very surprised at

3. Which of the following is true about Nora, the author’s daughter?

      A. She was a naughty schoolgirl.

      B. She didn't care for anyone around her.

      C. She was not interested in doing charity.

      D. She is ov er four years old now.

4. After reading the newspaper article about volunteers who helped the elderly, the writer ____.

      A. paid no attention

      B. went to work

      C . signed him and his daughter up

      D. took his daughter to school

5. The word “us" in the passage refers to ____.

      A. the writer and his daughter

      B. the writer and the elderly person

      C. the volunteers

      D. the writer, his daughter and the elderly person

IV. Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Đề thi Giữa kì 1 Tiếng Anh lớp 10 mới có đáp án (Đề 3)

V. Mark the letter A, B, C, or D to indicate the correct answer to each of the following questions.

1. Luckily, I got some ____ advice on how to make a presentation on ‘For a better community’ from my class teacher.

      A. useless

      B. useful

      C. usefulness

      D. uselessness

2. These ____ children encounter many problems and really need our help.

      A. disadvantaged

      B. advantaged

      C. disadvantage

      D. advantage

3. Fundraising for charity is a ____ thing for everyone to do to help the community.

      A. meant

      B. meaningful

      C. meaningless

      D. meaning

4. They were so ____ about joining the local volunteer group that they couldn’t sleep last night.

      A. excite

      B. excitement

      C. exciting

      D. excited

5. It is ____ that all the students in class 1OA choose to do a project on ‘Helping the needy’.

      A. surprising

      B. surprised

      C. surprise

      D. surprisingly

6. Volunteers become well ____ of the problems facing the world.

      A. aware

      B. concerned

      C. helpful

      D. interested

7. English teaching is considered a good example of a volunteer job which often turns ____ a career.

      A. off

      B. up

      C. on

      D. into

8. Mahatma Gandhi fought for the rights of coloured people in general and the Indians ____.

      A. in time

      B. in particular

      C. in contrast

      D. in fact

9. A/an ____ is a person who needs others to take care of him/her, because of illness that he/she had for a long time.

      A. patient

      B. martyr

      C. invalid

      D. addict

10. Mr. Chen is more _____ because he has finally agreed to allow his daughter to join an overseas volunteer organisation in Africa.

      A. single-minded

      B. narrow-minded

      C. absent-minded

      D. open-minded

Đáp án

I.

1.B 2.A 3.D 4.B 5.A
6.B 7.D 8.C 9.A 10.B

II.

1.B 2.A 3.B 4.C 5.A

III.

1.A 2.B 3.D 4.C 5.A

IV.

1.D 2.C 3.A 4.A 5.B

V.

1.B 2.A 3.B 4.D 5.A
6.A 7.D 8.B 9.C 10.D

 

Hỏi đáp VietJack

-----------------------------------------------------

Phòng Giáo dục và Đào tạo .....

Đề khảo sát chất lượng Giữa kì 1

Năm học 2021 - 2022

Môn: Tiếng Anh 10

Thời gian làm bài: 60 phút

( Đề số 3)

I. Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

1. Many people who do volunteer work think they are more fortunate than others.

      A. lucky

      B. blessed

      C. unlucky

      D. uncomfortable

2. Public service announcement is a special advertisement for the community, normally about health or safety matters.

      A. Open

      B. Private

      C. Secret

      D. Popular

3. Economically disadvantaged students often drop out of school, choosing a low- paying job to earn money.

      A. leave

      B. attend

      C. accept

      D. reject

4. We are looking for camp helpers who are hard-working, energetic, and able to organise activities for young children.

      A. active

      B. dynamic

      C. passive

      D. reluctant

5. Volunteering also means getting to meet people with a similar passion.

      A. alike

      B. identical

      C. common

      D. distinct

II. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D to indicate the correct answer to each of the questions.

Orbis is an organisation which helps blind people of everywhere. It has built an eye hospital inside an aeroplane and flown it all over the world with an international medica team. Samantha Graham, a fourteen-year-old schoolgirl from England, went with the plane to Mongolia. Samantha tells the story of the Eukhtuul, a young Mongolian girl.

‘Last year, when Eukhtuul was walking home from school, she was attacked by boys with sticks and her eyes were badly damaged. Dr. Duffey, an Orbis doctor, said that without an operation she would never see again. I thought about all the things I do that she couldn’t, things like reading schoolbooks, watching television, seeing friends, and I realised how lucky I am.’

‘The Orbis team agreed to operate on Eukhtuul and I was allowed to watch, together with some Mongolian medical students. I prayed the operation would be successful. The next day I waited nervously with Eukhtuul while Dr. Duffey removed her bandages. “In six months your sight will be back to normal,” he said. Eukhtuul smiled, her mother cried, and I had to wipe away some tears, too!’

Now Eukhtuul wants to study hard to become a doctor. Her whole future has changed thanks to a simple operation. We should all think more about how much our sight means to us.’

1. What information can be learned from this passage?

      A. the best way of studying medicine

      B. the international work of some eye doctors

      C. the difficulties for blind travellers

      D. the life of schoolchildren in Mongolia

2. The word "she" in the passage refers to ____.

      A. the writer

      B. the nurse

      C. Eukhtuul

      D. the medical studen

3. After meeting Eukhtuul, Samantha felt ____.

      A. angry about Eukhtuul’s experience

      B. grateful for her own sight

      C. proud of the doctor’s skill

      D. surprise by Eukhtuul’s ability

4. W hat is the result of Eukhtuul's operation?

      A. After some time she will see as well as before.

      B. Before she recovers, she needs another operation.

      C. She can see better but can never have normal eyes.

      D. She can't see perfectly again.

5. What is the writer's main purpose in writing this passage?

      A. to describe a dangerous trip

      B. to explain how sight can be lost

      C. to report a patient's cure

      D. to warn against playing with sticks

III. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

A YEAR WITH OVERSEAS VOLUNTEERS

I was with Overseas Volunteers (OV) for a year after leaving university, and I was sent to an isolated village in Chad, about 500 kilometres from the capital N'Djamena. Coming from a (1) ____ country, I got quite a shock, as conditions were much harder than I had expected. But after a lew days I got used to (2) ____ there. The people were always very friendly and helpful, and I soon began to appreciate how beautiful the countiyside was.

One of my jobs was to supply the village (3) ____ water. The well was a long walk away, and the women used to spend a long time every day (4) ____ heavy pots backwards and forwards. So I contacted the organisation and arranged to have some pipes delivered. (5) ____ these pipes were not really perfect, they still made a great difference to the villagers.

All in all, I think my time with OV was a good experience. Although it was not paid, it was well worth doing and I would recommend it to anyone (6) ____ was considering working for a charity.

Đề thi Giữa kì 1 Tiếng Anh lớp 10 mới có đáp án (Đề 4)

IV. Mark the letter A, B, C, or D to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

1. Volunteerism is on the rise in the United States, especially among retired persons.

      A. More and more American people, especially the retired, do volunteer work.

      B. The number of volunteers in the United States is increasing faster and faster.

      C. More retired people in the United States start doing charity work.

      D. More American people, especially the retired, refuse to be voluntary.

2. It is meaningful to save some pocket money for charity work.

      A. Nobody thinks it is meaningless to loose money for charity work.

      B. Saving some pocket money for charity work is a meaningful thing to do.

      C. It means that we have to save some pocket money for charity work.

      D. We mean to save some pocket money for charity work.

3. Our children are interested in giving away their old books to needy people.

      A. Our children find it interesting to give away their old books to needy people.

      B. For our children, it is interesting for needy people to give away their old books.

      C. One of the most interesting things that our children do is to give away old books to needy people.

      D. Giving away old books to needy people is one of our children’s hobbies.

4. Mary is disappointed with the volunteer work in this charity organisation.

      A. The volunteer work in this charity organisation is disappointed at Mary.

      B. Mary found the volunteer work in this charity organisation disappointing.

      C. The volunteer work in this charity organisation makes Mary disappointing.

      D. Mary found it disappointed to do volunteer work in this charity organisation.

V. Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word that differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions.

Đề thi Giữa kì 1 Tiếng Anh lớp 10 mới có đáp án (Đề 4)

VI. Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

1. I got the teaching job in the Happy Child Charity Centre just by chance.

      A. accidentally

      B. purposefully

      C. easily

      D. immediately

2. Every month, the volunteer group go to remote and mountainous areas to help those in need.

      A. empty

      B. faraway

      C. crowded

      D. poor

3. Mother Teresa devoted herself to caring for the sick and the poor.

      A. spent

      B. contributed

      C. gave up

      D. dedicated

4. Our top priority is to clean and protect the environment in our neighbourhood.

      A. hobby

      B. job

      C. preference

      D. idea

5. Young people are now getting more and more concerned about environmental problems.

      A. worried

      B. nervous

      C. hopeless

      D. uneasy

Đáp án:

I.

1.C 2.B 3.B 4.C 5.D

II.

1.B 2.C 3.B 4.A 5.C

III.

1.A 2.B 3.C 4.A 5.D 6.D

IV.

1.A 2.B 3.A 4.B

V.

1.D 2.D 3.D 4.C 5.A

VI.

1.A 2.B 3.D 4.C 5.A

-------------------------------------------

Mời quý vị độc giả tải bộ đề thi Tiếng Anh lớp 10 mới Giữa học kì 1 năm 2021 có đáp án (5 đề ) để xem đầy đủ và chi tiết!

 

Bài viết liên quan

30839
  Tải tài liệu